madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Tort Zamek Księżniczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

O takim torcie marzy każda dziewczynka:)

Tort Zamek Księżniczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort Zamek Księżniczki

 

  • Biszkopt jasny (2 szt):
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • słoik dżemu jagodowego
  • 3 puszki brzoskwiń
  • rurki waflowe do lodów
  • 2 opakowania kremu do tortów o smaku śmietankowych
  • literki czekoladowe
  • różowy i żółty barwnik spożywczy
  • różowe wiórka kokosowe
  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Tort Zamek Księżniczki
Biszkopt jasny: białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, a ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na prostokątną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180*C. Drugi biszkopt jasny pieczemy w ten sam sposób. Biszkopt ciemny: pieczemy w ten sam sposób, co biszkopt jasny, tylko na końcu dodatkowo dodajemy kakao. Po upieczeniu i wystudzeniu jeden biszkopt jasny i biszkopt ciemny przekrawamy wzdłuż na pół. pozostały biszkopt jasny przekrawamy w poprzek na pół. Jedną część przekrawamy wzdłuż na pół, a drugą jeszcze raz w poprzek. Masa śmietanowa: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy cukier, a na samym końcu rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody i przestudzoną żelatynę. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w cienkie półplasterki. Składniki ponczu łączymy ze sobą. Biszkopty nasączamy ponczem. Przekładanie tortu: część biszkoptu ciemnego-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny-dżem z jagód-warstwa ubitej śmietany-biszkopt ciemny-warstwa śmietany-pokrojone brzoskwinie-biszkopt jasny. Następnie na środek przełożonych biszkoptów układamy biszkopt jasny przecięty w poprzek na pół. Przekładamy go bitą śmietaną, dżemem z jagód oraz brzoskwiniami. Następnie na wierzch układamy pozostałą, najmniejszą część biszkoptu. Przekładamy tak, jak pozostałe. Krem do tortu przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Część zabarwiamy barwnikiem żółtym, a pozostały krem na różowo. Tort dekorujemy wg gustu. Na sam koniec rurki waflowe smarujemy masą i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Ustawiamy na torcie tworząc zamek. Z herbatników robimy okna i drzwi. Każdy może oczywiście udekorować wg swego gustu i pomysłu.
Tort Zamek Księżniczki
Etap 1
Tort Zamek Księżniczki
Etap 2