margro

margro

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Tort czekoladowo borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naprawde dobry przepis!!!! Serdecznie polecam!!!

Tort czekoladowo borówkowy

Składniki:

Tort czekoladowo borówkowy

 

  • Biszkopt
  • 6 jajek
  • 4 łyżki wody
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

 

  • Krem:
  • 1 litr śmietany kremówki«
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1 łyżka rumu lub brandy
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1/2 słoiczka dżemu z borówek

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo borówkowy
Przygotować biszkopt. Żółtka utrzeć z wodą na puszystą masę, polową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z drugą polową cukru. Do masy jajecznej 14, dodać pianę, delikatnie mieszając, wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wymieszać Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy z obręczą. Piec w temp. 180°C. ok. 35 minut Biszkopt dobrze ostudzić i przekroić na trzy części. Przygotować krem. Śmietanę ubić, podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz rum, wymieszać, dokładnie rozsmarować na cieście. Do pozostałej śmietany dodać żelatynę i podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać borówki i rozsmarować na cieście. Tort udekorować pozostałą śmietaną.