Sposób przygotowania:
Tort czekoladowo borówkowy
Przygotować biszkopt. Żółtka utrzeć z wodą na puszystą masę, polową cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić z drugą polową cukru. Do masy jajecznej 14, dodać pianę, delikatnie mieszając, wsypać mąki połączone z proszkiem do pieczenia. Wymieszać Masę wylać do wyłożonej papierem tortownicy z obręczą. Piec w temp. 180°C. ok. 35 minut Biszkopt dobrze ostudzić i przekroić na trzy części. Przygotować krem. Śmietanę ubić, podzielić na trzy części. Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę oraz rum, wymieszać, dokładnie rozsmarować na cieście. Do pozostałej śmietany dodać żelatynę i podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać borówki i rozsmarować na cieście. Tort udekorować pozostałą śmietaną.