lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Tort czekoladowo-malinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Sok malinowy musi być własnej i dodatkowo gęstej konsystencji

Tort czekoladowo-malinowy

Składniki:

Tort czekoladowo-malinowy

 

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 łyzki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki kremówki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki soku malinowego

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo-malinowy
Masło ucieraj z cukrem pudrem dodając powoli żółtka.Mąke wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.Dodaj do masy.Na końcu dodaj ubitą pianę z białek.Ciasto wymieszaj i piecz około 40 minut.Podziel go po upieczeniu na 4 równe części.Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wody i lekko podgrzej.Kremówkę ubij z cukrem waniliowym,dodaj tężejącą żelatynę oraz sok malinowy.Wymieszaj a tężejącym kremem przełóż ciasto które następnie schłódź w lodówce.