mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Tort filiżanka kawy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort który wbrew pozorom zrobimy szybko. Biszkopty dobrze jest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne.

Tort filiżanka kawy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort filiżanka kawy

 

 

 

  • krem kawowy:
  • 500 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 jaja wielkość M
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

 

  • poncz:
  • 1/2 szklanki naparu kawy mocnej
  • 1/3 szklanki wina białego
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

 

  • dekoracja filiżanka:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki miodu sztucznego

 

  • obsypanie:
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • ziarenka kawy

Sposób przygotowania:

Tort filiżanka kawy

ETAP 1:

Tort filiżanka kawy
jajka ubite z cukrem i dodana mąka do biszkoptu

Biszkopt:
Do miski wbijam białka temperatura pokojowa, dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Dodaję po łyżce cukru stopniowo i dalej ubijam, kolejną dodaję jak cukier się rozpuści.

Na końcu dodaję żółtka stopniowo i mieszam mikserem tylko do połączenia się składników. Nie ubijam już masy długo bo straci puszystość.

Mąki przesiewam i dodaję stopniowo, mieszam już łyżką delikatnie od spodu.

Formę o średnicy 23 cm jej dno wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto.

ETAP 2:

Tort filiżanka kawy
biszkopt upieczony wystudzony na desce przed krojeniem

Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut.

Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei.

ETAP 3:

Tort filiżanka kawy
czekolada rozpuszczona z miodem wylana na pergamin

Czekoladowa masa:
Czekoladę łamię, przekładam do miseczki i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zdejmuję z garnka dodaję miód, mieszam i wstawiam miskę do garnka z gorącą wodą żeby czekoladą się wymieszała dobrze.

Wylewam ją na pergamin cienką warstwą. Odstawiam do zastygnięcia.

Czekoladę zrywam, formuję ją jak plastelinę. Rozwałkowuję ją na papierze i przez papier żeby się nie kleiła do wałka.

Wycinam pasek o szerokości i długości naszej filiżanki i nakładam go na około.

Z reszty masy formuję talerzyk, uszko i robię ziarenka kawy. Na górę filiżanki wyciskam krem, posypuję kawą.

ETAP 4:

Tort filiżanka kawy
masło utarte z jajkami na parze dodana kawa rozpuszczalna przetarta

Krem:
Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję je.

Co jakiś czas zdejmuję miskę z garnka ubijam cały czas i ponownie wstawiam. Chodzi o to żeby jajka się nie zaparzyły.

Kawę rozpuszczalną przecieram przez sitko. Do utartego masła dodaję po łyżce jaj, i miksuję. Na końcu dodaję kawę i dalej miksuję.

Biszkopt kroję na trzy blaty.Dolny blat nasączam naparem z kawy, smaruję kremem, układam kolejny blat, nasączam winem, smaruję konfiturą, na to krem, i ostatni blat który nasączam kawą. Smaruję boki i górę kremem.

To samo robię z biszkoptem z kokilki tylko jego nie smaruję konfiturą ale można.

Biszkopt obsypuję na około startą czekoladą. Dekoruję ziarnami kawy, ustawiam filiżankę.


Tagi:

tort kawa