natalina4

natalina4

Kuchcik
[Przepisów: 13]

Tort jogurtowo morelowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 560
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ze słodką polewą .Bardzo oryginalny , smaczny . Na wierzchu ciasta można poukładać siatki cukiernicze .

Tort jogurtowo morelowy

Składniki:

Tort jogurtowo morelowy

 

  • 25 dag masła
  • 24 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 50 dag mąki
  • 15 dag owoców kandyzowanych
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 75 ml mleka
  • sok z cytryny
  • 100 ml oleju kokosowego
  • 35 dag cukru pudru
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 duży jogurt
  • 30 dag śmietany kremówki
  • konfitura morelowa

 

Sposób przygotowania:

Tort jogurtowo morelowy
1 . Masło i oba cukry ubij na masę . Wbij do niej jajka i wymieszaj . Dodaj kandyzowane owoce , mąkę i proszek. Powoli wlej mleko . 2 . Do oprószonej mąką tortownicy wlej ciasto . Piecz w temperaturze 170 stopni C przez 60 minut . 3 . Do oleju kokosowego dodaj 3 łyżki wody i sok z cytryny . Wsyp 20 dag cukier puder , wymieszaj , zagotuj . Dodaj resztę cukru pudru . Masę podziel na pół . 4 . Do pierwszej dodaj kilka kropli barwnika i wymieszaj , do drugiej kilka kropli więcej , aby lukier był ciemniejszy . 5 . Rozpuść żelatynę . Dodaj 3 łyżki jogurtu , śmietanę . Całość wymieszaj . Ciasto przekrój wzdłuż na pół . Dół zalej ciemniejszym lukrem i posmaruj masą jogurtową . Wstaw do lodówki . Gdy stężeje , wyłóż konfiturę i połóż drugą część zalaną jaśniejszym lukrem . Tort odstaw do lodówki . Z reszty ciemnego lukru zrób kwiatki . Gdy zastygną , poukładaj je na torcie i , jeśli lubisz , udekoruj listkami mięty .

Tagi:

jajko jajka