paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Tort krówkowy.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy a boski tort. Słodki i pyszny.

Tort krówkowy. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort krówkowy.

 

Sposób przygotowania:

Tort krówkowy.
Zaczynamy od biszkoptu. Białka ubijamy na sztywna pianę. Potem dodajemy stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąki mieszamy ze sobą przesiewamy do masy z jajek i delikatnie mieszamy najlepiej łyżką. Masę wylewamy do tortownicy i pieczemy ok 30- 40 minut w 160 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia, wyjmujemy z formy i kroimy na 4 części. ( jeśli wyjdzie mniejszy to na mniej). Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Blaty nasączamy dowolnym syropem, czy tez alkoholem wymieszanym z woda. Kolejno smarujemy masa krówkową, następnie bitą śmietaną i tak do końca. Złożony tort smarujemy dookoła masą krówkową i boki posypujemy posiekanymi orzechami. Ozdabiamy wedle uznania.
Tort krówkowy.
Blaty smarujmy masą dość skąpo,żeby starczyło na pokrycie tortu
Tort krówkowy.
Bitej śmietany dajemy " ile wlezie" ,zeby nic nie zostało
Tort krówkowy.
Składamy torcik ostrożnie , raczej nie dociskając blatów
Tort krówkowy.
Pokrywamy masą całość tortu, dekoracja dowolna w zalezności od solenizanta

Tagi:

biszkopt