lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Tort makowo-migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny i oryginalny inny niż dotychczas :)

Tort makowo-migdałowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort makowo-migdałowy

 

 

  • Poncz:

 

  • Wino FRANCUSKIE półwytrawne białe CELEBRO 200 ML

 

  • wódka czysta 50 ml

 

  • cola 150 ml

 

 

  • Wymieszać składniki i nasączać nim biszkopt

 

 

  • czekolada mleczna 100 gram

 

Sposób przygotowania:

Tort makowo-migdałowy
Biszkopt: Zmiksowałam osobno żółtka z połową cukru . Białka miksowałam z drugą połowa cukru . Do masy żółtkowej wsypałam mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszałam.Teraz dodałam migdały, rozpuszczoną margarynę i mak wymieszany , delikatnie zamieszałam. Białka dodałam na samym końcu teraz bierzemy mikser i delikatnie na najmniejszych obrotach 2-3 razy zamieszać. Przełozyłam masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm piekłam na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach. Ostudzony biszkopt pokroiłam na trzy blaty. Dwa z nich nasączyłam ponczem . Poncz: Wymieszałam składniki i nasączyłam nim biszkoptKrem: Rozpuściłam w kąpieli wodnej czekoladę mleczną i dodałam do ubitej śmietany . Przełożyłam masą biszkopt makowo migdałowy. Posypałam startą czekoladą białą .
Tort makowo-migdałowy
Miksujemy osobno żółtka z połową cukru . Białka miksujemy z drugą połowa cukru . Do masy żółtkowej wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na najmniejszych obrotach delikatnie zamieszać.
Tort makowo-migdałowy
Przekładamy masę makowo migdałową do tortownicy 26 cm pieczemy na papierze do pieczenia 25 minut w 170 stopniach.
Tort makowo-migdałowy
Upieczony biszkopt zostawiamy na godzinkę niech ostygnie
Tort makowo-migdałowy
Ostudzony biszkopt kroje na trzy blaty. Dwa z nich nasączam ponczem . Przekładamy kremem ze śmietany i czekolady