odon

odon

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Tort makowy z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sposób na pyszny makowiec

Tort makowy z miodem

Składniki:

Tort makowy z miodem

 

  • 20 dag maku
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 5 żółtek
  • Lukier:
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 białka
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Tort makowy z miodem
Utrzeć na pianę masło z cukrem i żółtkami.Osobno ucierać (przez 45min) sparzony mak,po czym połączyć obie ucierane masy.Dodać miód i mąkę,wymieszać.Włożyć do natłuszczonej tortownicy i piec 30 minut w średnio gorącym piekarniku.Po ostudzeniu posmarować lukrem cytrynowym.
Lukier: Ucierać wszystkie składniki tak długo aż lukier zrobi się bardzo gęsty.

Tagi:

mak