Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort śmietankowy z kokosem i borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kilka dni temu zostałam poproszona o śnieżny tort z krainy lodu.... solenizantka była wymagająca ale efekt pyszny :)

Tort śmietankowy z kokosem i borówkami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Tort śmietankowy z kokosem i borówkami

 

 

  • I warstwa tortu
  • 1 słoiczek dżemu owoce lasu
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 200 g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie fix do śmietany

 

 

  • poncz:
  • 1 duża cytryna
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Wierzch tortu:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania fix do śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe
  • niebieski barwnik
  • cukrowe elementy ozdobne motylki, kwiatuszki, literki, perełki opłatek.

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywno, dodajemy małymi porcjami cukier, a następnie po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Wkładamy do piekarnika, nastawiamy na 180 stopni i [pieczemy przez około 30 minut, do suchego patyczka.

Zimny biszkopt kroimy na 3 blaty. Pierwszy i drugi blat nasączamy ponczem cytrynowym (sok z cytryny mieszamy z wodą wymieszaną z cukrem)

Pierwszy blat smarujemy dżemem. 300 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixem, na koniec dodajemy serek mascarpone, wykładamy na dżem.

Przykrywamy drugim blatem nasączonego biszkopta. 400 ml śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fix do śmietany, polowe śmietany wykładamy na blat, nakładamy borówki i przykrywamy pozostałą śmietaną, nakładamy trzeci blat biszkoptu. około 500 ml schłodzonej śmietany ubijamy na sztywno z około 3 łyżkami cukru pudru, dodajemy fix do śmietany.

Odkładamy około 1/3 śmietany i dodajemy niebieski barwnik. Białą śmietaną okładamy cały tort, boki oprószamy obficie wiórkami kokosu, górę dekorujemy niebieską śmietaną.

Przed podaniem nałożyłam opłatek oraz udekorowałam cukrowymi elementami. 
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
Z podanych składników przygotowujemy biszkopt
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
pierwszy blat tortu nasączamy ponczem i smarujemy dżemem
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
na dżem nakłądamy bitą śmietanę z dodatkiem mascarpone
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
Przykrywamy drugim blatem nakłądamy bitą śmietanę i owoce
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
na owoce nakłądamy pozostałą część śmietany
Tort śmietankowy z kokosem i borówkami
następnie nakłamy kolejny blat i smarujemy śmietaną, oprószamy wiórkami kokosu - dekorujemy

Tagi:

tort