Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Tort świąteczny z masą śmietankową

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny torcik ze świ,ateczna dekoracją

Tort świąteczny z masą śmietankową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort świąteczny z masą śmietankową

 

  • BISZKOPT:
  • Forma o średnicy 22cm
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyzki kakao

 

  • MASA:
  • 2 x 500ml śmietanka kremówka 36%
  • 2 śmietan fixy
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • PONCZ:
  • rum biały z wodą - ok. 1/2 szklanki

 

  • DEKORACJA:
  • gwiazdki czekoladowe
  • płatki kangoos do obsypania boków tortu

Sposób przygotowania:

Tort świąteczny z masą śmietankową

Upiec biszkopt - wg. mojego przepisu. https://gotujmy.pl/latwy-i-szybki-biszkopt,przepisy,174641.html   Wystudzić, przekoić w dwóch miejscach.Masa śmietankowa: ubijamy śmietankę , pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan fixem i dalej ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Upieczony biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy z nich ponczujemy rumem rozrobionym z wodą. Smarujemy wcześniej przygotowaną masą śmietankową. Pozostalą masą dekorujemy wierzch tortu i boki. Boki obsypujey płatkami kangoos. Wkłądamy do lodówki na kilka godzin. Podawać schłodzony.Smacznego! !

Tort świąteczny z masą śmietankową
Gotowa masa na biszkopt przelana do formy.
Tort świąteczny z masą śmietankową
upieczony biszkopt po wyjęciu z piekarnika pozostawiony do wystudzenia
Tort świąteczny z masą śmietankową
blaty gotowe do naponczowania i posmarowania masą
Tort świąteczny z masą śmietankową
Blaty już naponczowane i przełożone masą śmietankową