Sposób przygotowania:
torta di patate
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i prtzecieramy do większego naczynia. Dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy parmezan, sól,pieprz, jajka, gałkę muszkatołową. Mieszamy
2. Mozzarelle kroimy w plastry a wędlinę w ostkę. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką.
3. Masę ziemniaczaną dzielimy na 2 częsci. jedną część wykładamy rówomiernie w blasze, na masie układamy mozzarelle, wędliny i przykrywamy masa. Pieczemy ok 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Tort jest gotowy gdy na wierzchu pojawi się rumiana skorupka
2. Mozzarelle kroimy w plastry a wędlinę w ostkę. Blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką.
3. Masę ziemniaczaną dzielimy na 2 częsci. jedną część wykładamy rówomiernie w blasze, na masie układamy mozzarelle, wędliny i przykrywamy masa. Pieczemy ok 50 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 stopni. Tort jest gotowy gdy na wierzchu pojawi się rumiana skorupka