Tagliatelle w sosie szpinakowo-serowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowo-serowym w wersji dla ambitnych i tych o bardziej tradycjonalnych żołądkach ;)

Tagliatelle w sosie szpinakowo-serowym

Składniki:

Tagliatelle w sosie szpinakowo-serowym

 

  • 50 dkg makaronu tagliatelle zwykłego lub szpinakowego
  • 50 dkg świeżego szpinaku (świeżego i żadnego innego! :))
  • 25 dkg świeżych pieczarek (opcjonalnie)
  • sera, do wyboru dla bardziej wytrzymałych gorgonzola lub dla zwykłych zjadaczy chleba mozzarella lub jakiś
  • jedna duża śmietana 12%
  • 2 duże cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • olej lub oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Tagliatelle w sosie szpinakowo-serowym
Danie jest banalne w wykonaniu i każdy sobie z nim poradzi tak jak pisałem w opisie wersje są dwie a jedyna różnica to użyty ser, który diametralnie zmienia smak potrawy :) 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju tak aby był al dente . 2. W drugim garnku (musi być całkiem spory) rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy tak aby się ładnie zeszkliła. 3. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekany szpinak oraz rozgnieciony czosnek. 4. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem. 5. Kiedy wszystko jest już porządnie podduszone dodajemy śmietanę i mieszamy. 6. Kiedy śmietana trochę się podgrzeje wdrabiamy gorgonzolę lub inny starty ser i mieszamy tak aby uzyskał stałą konsystencję. 7. Na koniec wrzucamy do garnka ugotowany i odcedzony makaron i wszystko mieszamy. Teraz można podawać!