Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Tapioca pudding - Budyń z tapioki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tapioka - zawojowała świat ale Europę nie za bardzo; jak ktoś raz spróbuje budyniu z tapioki to już nie da się bez niego żyć.

Tapioca pudding - Budyń z tapioki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tapioca pudding - Budyń z tapioki

 

  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki małych kolorowych perełek tapioki
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 opakowanie (8 g) cukru waniliowego
  • Topping (opcjonalny):
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Tapioca pudding - Budyń z tapioki
Mleko wlać do rondla, jajko rozbełtać i dodać do mleka, wsypać cukier i tapiokę. Odstawić na kilka do kilkunastu minut, można zamieszać od czasu do czasu. Następnie zagotować na średnim ogniu cały czas mieszając, wystarczy 1 minuta gotowania, odstawić z ognia i wsypać cukier waniliowy, zamieszać i zostawić 20 minut aby przestygło. Teraz można rozlać do miseczek i wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Mango obrać, pokroić w kostkę lub małe plasterki, dodać sok z limonki i szczyptę pieprzu cayenne, zamieszać. Nałożyć na pudding przed podaniem. Deser smaczny i szybki z wyjątkiem czasu na schłodzenie.
Tapioca pudding - Budyń z tapioki
Tapioka w formie małych perełek kolorowych.

Tagi:

jajko jajka