helixpomatia

helixpomatia

Kucharz
[Przepisów: 12]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Tarta dyniowa z żurawiną i orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tarta dyniowa z dodatkiem tartych orzechów włoskich, z bitą śmietaną, posypana żurawiną, orzechami

Tarta dyniowa z żurawiną i orzechami włoskimi

Składniki:

Tarta dyniowa z żurawiną i orzechami włoskimi

 

 

  • Nadzienie dyniowe:
  • 2 szklanki dyniowego puree
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Tarta dyniowa z żurawiną i orzechami włoskimi
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Formę na tartę wysmarować masłem, oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, po nakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, wysypać groch lub fasolę, które obciążą ciasto. Piekarnik nagrzać do 200º C, wstawić spód i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec 5 - 10 minut. Wszystkie składniki nadzienia przełożyć do miski i delikatnie wymieszać. Nadzienie wylać na podpieczony spód i piec około 50 minut w 180º C Tartę podawać z odrobiną bitej śmietany, posypać żurawiną i orzechami włoskimi.