Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Tarta śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Prosta i smaczna tarta ze śliwkami, lekko kwaskowa.

Tarta śliwkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta śliwkowa

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta śliwkowa
Składniki ciasta szybko zagnieść, zafoliować i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Śliwki umyć, oczyscić i pokroic w ćwiartki. Ciasto rozwłakować podsypując je mąką, przełożyć do dużej foremki do tarty, obsypać powierzchnię bułką tartą. Wyłożyć śliwki tworząc rozetkę. Ciasto piec ok. 60 min. w 180st. C. można ewentualnie obsypać cukrem pudrem po upieczeniu.
Tarta śliwkowa
Śliwki umyć, oczyścić z pestek i pokroić w ćwiartki
Tarta śliwkowa
Ze składników ciasta szybko zagnieść kruche i włożyć do lodówki
Tarta śliwkowa
Powierzchnię ciasta wysypać bułką tartą.
Tarta śliwkowa
Na cieście rozłożyć dość ciasno śliwki..