Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Tarta z liczi i płatkami róży w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna tarta z kremem z liczi z kruchym spodem ,wyłożonym płatkami róży w cukrze posypana wiórkami z białej czekolady.

Tarta z liczi i płatkami róży w cukrze

Składniki:

Tarta z liczi i płatkami róży w cukrze

 

  • 1 puszka liczi w syropie
  • 300 ml śmietanki 36%
  • tabliczka białej czekolady
  • cukier waniliowy
  • płatki róży w cukrze
  • 2 łyżeczki żelatyny

 

  • ciasto kruche na spód

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tarta z liczi i płatkami róży w cukrze
Przygotować ciasto kruche według dowolnego przepisu lub kupić gotowe. Wyłożyć ciastem nasmarowaną masłem formę do pieczenia tart. Upiec na złoto w temperaturze 180 stopni, wystudzić. Liczi odcedzić z syropu, zblędować i przełożyć do garnka. Zredukować miąższ o połowę, wystudzić. Ubić śmietankę z cukrem waniliowym. Rozpuścić połowę czekolady w kąpieli wodnej. Żelatynę namoczyć w odrobinie wody i rozpuścić. Delikatnie połączyć śmietankę z miąższem , rozpuszczoną czekoladą i żelatyną. Wyłożyć spód tarty płatkami róży w cukrze, nałożyć krem i wyrównać łyżką. Zetrzeć pozostałą czekoladę na wiórki i posypać po wierzchu. Włożyć do lodówki na godzinę.