iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Truskawkowo-miętowy dżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubię dżem z truskawek śmiem nawet twierdzić, że jest to mój ulubiony dżemik. W tym roku do dżemu dodałam świeżą miętę.

Truskawkowo-miętowy dżem

Składniki:

Truskawkowo-miętowy dżem

 

  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • 2 garście świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-miętowy dżem

ETAP 1:

Truskawkowo-miętowy dżem
Do truskawek dodać drobniutko posiekaną mięte.

Truskawki pokroić w mniejsze kawałki i zasypać je cukrem, przykryć i odstawić na noc do lodówki, następnego dnia garnek postawić na małym gazie i podgrzać tak, aby truskawki puściły jak najwięcej soku. Sok dokładnie odlać z truskawek, a truskawki ponownie postawić na gazie, smażyć około 30 minut często mieszając po tym czasie truskawki powinny zgęstnieć więc dodać do nich sok wyciśnięty z 1/2 cytryny i drobno posiekaną miętę.

ETAP 2:

Truskawkowo-miętowy dżem
Dzemem napełnić słoiki i odstawić do wystudzenia.

Po wymieszaniu dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem do wystudzenia.