beatkaa153

beatkaa153

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 544]

Truskawkowa łączka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z truskawkami

Truskawkowa łączka

Składniki:

Truskawkowa łączka

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl mąki (może być kopiasta)
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 zielone galaretki
  • 1/2 kg truskawek
  • paczka wiórków kokosowych
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 3/4 szkl rodzynek
  • Poncz:
  • 1 szkl zimnej herbaty
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka alkoholu

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowa łączka
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodać cukier wymieszany z cukrem waniliowym, żółtka i wodę. Powoli wmieszać kakao i cynamon połączony z mąką. Piec do suchego patyczka i zostawić do ostygnięcia.

Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gotowanej wody i odstawić do stężenia. Truskawki umyć i osączyć na sicie.

Trzy szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić budynie. Do gotującego mleka dodać wiórki kokosowe i chwilę gotować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier i rozrobiony budyń. Gotować do zagęszczenia, cały czas mieszając. Dodać rodzynki i odstawić do lekkiego przestygnięcia.

Ostudzone ciasto nasączyć ponczem i wyłożyć masę budyniową. Na masie położyć truskawki lekko wciskając. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.