joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Tradycyjne gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tradycyjne gołąbki :) Smacznego :)

Tradycyjne gołąbki

Składniki:

Tradycyjne gołąbki

 

  • 1 średnia główka kapusty
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/3 szklanki ryżu
  • puszka pomidorów w zalewie
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 2 i 1/2 szklanki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki
Farsz; Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Mięso mielone i ryż dokładnie mieszamy ze sobą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy całą główkę kapusty w lekko osolonej wodzie przez około 5 minut. Po tym czasie liście oddzielamy od siebie i w razie potrzemy odcinamy twarde części. Na każdy liść kładziemy porcję farszu i zawijamy. Gotowe gołąbki układamy dość ciasno w garnku (na dno garnka można położyć liść kapusty) i zalewamy bulionem i pomidorami. Całość przykrywamy liściem kapusty. Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30 - 40 minut, w razie potrzeby podlewamy bulionem. Smacznego :))