agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tradycyjne gołąbki 2

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołąbki z ryżem i mięsem- sprawdzony przepis

Tradycyjne gołąbki 2

Składniki:

Tradycyjne gołąbki 2

 

  • ryż paraboliczny 1 opak
  • kapusta biała duża 1 szt
  • mięso mielone wieprzowe 1 opak
  • jajka 1 szt
  • vegeta 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1 łyżeczka
  • cebula 2 szt
  • masło 4 łyżki

Sposób przygotowania:

Tradycyjne gołąbki 2
Przygotować niezbędne składniki do farszu oraz kapustę. Kapustę wyszorować pod bieżącą wodą a następnie włożyć do garnka z wrzątkiem i sparzyć przez kilka minut. Następnie należy ścinać po kolei liście i usuwać zgrubienia w kapuście. W garnku wstawić wodę do gotowania i ugotować ryż na sypko, cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na jasny kolor. Wymieszać składniki ryż, cebulę oraz mięso mielone, surowe jajko, następnie oprószyć solą i pieprzem oraz vegetą, wymieszać wszystkie składniki ze sobą. Nakładać farsz na liście, zawijać farsz ciasno formując kształt koperty. Gotowe gołąbki należy umieszczać w szerokim rondlu wyłożonym na dnie liśćmi kapusty, układając gołąbki ciasno jeden na drugim, następnie należy wlać odrobinę bulionu i dusić gołąbki do miękkości przez około dwie 1,5 godziny na wolnym ogniu.