anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Tradycyjny gulasz wołowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 18

Tradycyjny gulasz wołowy, pikantny, pachnący papryką świetnie smakuje podany z kaszą, kluskami lub bułką.

Tradycyjny gulasz wołowy

Składniki:

Tradycyjny gulasz wołowy

 

  • wołowina bez kości np. rostbef - 750 g
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • pomidory bez skórki - 1 puszka
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • olej – 2 łyżki
  • wędzona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki
  • mielona ostra papryka - do smaku
  • kminek – ½ łyżeczki
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny – do smaku
  • bulion wołowy - 1 l
  • świeży majeranek do podania

Sposób przygotowania:

Tradycyjny gulasz wołowy

ETAP 1:

Tradycyjny gulasz wołowy
Mięso opłukane i osuszone przygotowane do pokrojenia.

Mięso wołowe opłukać i osuszyć.

ETAP 2:

Tradycyjny gulasz wołowy
Mięso wołowe pokrojone w dość grubą kostkę.

Pokroić w grubą kostkę.

ETAP 3:

Tradycyjny gulasz wołowy
Pokrojone mięso wrzucić na rozgrzaną patelnię.

Na silnie rozgrzany olej na patelni wrzucać niedużymi partiami pokrojone mięso.

ETAP 4:

Tradycyjny gulasz wołowy

Obsmażyć je ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć do garnka, a na patelni usmażyć pokrojoną cebulę. Następnie ją również przełożyć do garnka z mięsem, wlać trochę bulionu i całość dusić około 15 minut.

Dodać pokrojony drobno czosnek, sól, pieprz i mielony kminek. Wlać kolejną porcję bulionu, tyle aby mięso było nim przykryte. Całość dusić około 45 minut.

Gdy mięso zmięknie wlać pomidory z puszki wraz z zalewą i w dalszym ciągu mięso dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso jest już miękkie dodać pokrojoną czerwoną paprykę. Jeśli to konieczne, dolać kolejną porcję bulionu i doprawić gulasz do smaku ostrą i wędzoną słodką papryką.