misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Trójkąty orzechowe w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

polecam orzechowe ciasteczka....

Trójkąty orzechowe w czekoladzie

Składniki:

Trójkąty orzechowe w czekoladzie

 

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 10 dag cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 13 dag masła
  • 2 żółtka
  • NA WIERZCH:
  • 15-20 dag dżemu morelowego
  • 15 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 2 łyżki soku jabłkowego
  • 30 dag mielonych orzechów laskowych
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Trójkąty orzechowe w czekoladzie
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka i masło pokrojone w wiórki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Oziębione ciasto rozwałkować na duży prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i grubo posmarować dżemem.
Masło przełożyć do rondelka i stopić na maleńkim ogniu. Dodać cukier, sok jabłkowy i zmielone orzechy, wymieszać. Gorącą masę rozsmarować na przygotowanym cieście.
Piec 25-30minut w temp 180-200stC, upieczone ciasto przełożyć na deskę kuchenną.
Zimny placek pokroić w szerokie paski (6-8cm). Każdy pasek przekroić po przekątnej.
Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Wierzchołki trójkątów smarować pędzelkiem lub zanurzać bezpośrednio w garnuszku z czekoladą.