Sposób przygotowania:
Trójkąty orzechowe w czekoladzie
Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko do dużej miski. Dodać cukier i cukier waniliowy.
Dodać żółtka i masło pokrojone w wiórki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Oziębione ciasto rozwałkować na duży prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i grubo posmarować dżemem.
Masło przełożyć do rondelka i stopić na maleńkim ogniu. Dodać cukier, sok jabłkowy i zmielone orzechy, wymieszać. Gorącą masę rozsmarować na przygotowanym cieście.
Piec 25-30minut w temp 180-200stC, upieczone ciasto przełożyć na deskę kuchenną.
Zimny placek pokroić w szerokie paski (6-8cm). Każdy pasek przekroić po przekątnej.
Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Wierzchołki trójkątów smarować pędzelkiem lub zanurzać bezpośrednio w garnuszku z czekoladą.
Dodać żółtka i masło pokrojone w wiórki, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na 30-40 minut.
Stolnicę oprószyć mąką. Oziębione ciasto rozwałkować na duży prostokąt, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i grubo posmarować dżemem.
Masło przełożyć do rondelka i stopić na maleńkim ogniu. Dodać cukier, sok jabłkowy i zmielone orzechy, wymieszać. Gorącą masę rozsmarować na przygotowanym cieście.
Piec 25-30minut w temp 180-200stC, upieczone ciasto przełożyć na deskę kuchenną.
Zimny placek pokroić w szerokie paski (6-8cm). Każdy pasek przekroić po przekątnej.
Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Wierzchołki trójkątów smarować pędzelkiem lub zanurzać bezpośrednio w garnuszku z czekoladą.