marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Turecki chlebek z nadzieniem.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Składniki na ciasto drożdżowe wyrobić i zagnieść.Odstawić do wyrośnięcia w cieple miejsce.Zrobić farsz mięsny i serowy.Zawinąć w ciasto.Piec

Turecki chlebek z nadzieniem.

Składniki:

Turecki chlebek z nadzieniem.

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 łyżka cukru,
  • 10 deka drożdży,
  • 1 kg.mąki,
  • 1 łyżeczka soli.
  • Farsz mięsny:
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 250 g.mięsa mielonego,
  • pieprz,
  • sól.
  • Farsz serowy:
  • kostka twarogu,
  • śmietana,
  • sól.
  • 1 żółtko,
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Turecki chlebek z nadzieniem.
Wszystkie składniki prócz drożdży urobić w dużej misie,a drożdże wymieszać z mlekiem i dodać do ciasta.Odstawić je na 20 min.Farsz mięsny:cebule i pomidory umyć,obrać i pokroić w kostkę.Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać koncentrat,cebulę i pomidory i doprawić pieprzem i solą.Twaróg
zaś rozdrobnić, rozmieszać ze śmietaną,dodać soli,ale nie za dużo,bo farsz mięsny jest również solony.Formować z ciasta kuleczki,spłaszczać,nadziewać i zalepić jak na pierogi,posmarować żółtkiem,posypać sezamem i piec w temp.200 st.C przez 15-20 min. na brązowy kolor.

Tagi:

ciasto