CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Twarogowe babeczki z bakaliami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis znalazłam w książce kilkanaście lat temu. Lekko go zmodyfikowałam ale ja jestem zawiedziona efektem. Natomiast znajomej bardzo smakowały. Babeczki są wilgotne i dość ciężkie, natomiast smakowo bardzo dobre.

Twarogowe babeczki z bakaliami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Twarogowe babeczki z bakaliami

 

  • twaróg biały 250 g ( zmielić )
  • miękkie masło 100 g
  • cukier 125 g
  • 2 jajka
  • mąka pszenna 250 g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rodzynki 25 g
  • imbir kandyzowany 25 g
  • migdały 25 g
  • sól szczypta
  • jagody acai sproszkowane 1 łyżka
  • karob 1 łyżka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Twarogowe babeczki z bakaliami
Zmielony ser wyłożyć do miski. Kandyzowany imbir pokroić w paski, rodzynki i imbir zalać niewielką ilością gorącej wody. Potem odcedzić. Migdały lekko posiekać. Masło, cukier, sól, jajka wymieszać z serem, dolać kompot z wiśni, na koniec porcjami dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę podzielić na dwie części, do pierwszej dodać połowę rodzynek, imbiru i karob, do drugiej migdały pozostałe rodzynki, imbir i jagody acai. Ciasto przekładać do wysmarowanej formy na muffiny, piec ok. 25 minut w 180 C. Upieczone posypać cukrem pudrem.
Twarogowe babeczki z bakaliami
Do pierwszej części ciasta dodajemy karob
Twarogowe babeczki z bakaliami
do drugiej części ciasta dodajemy jagody acai i migdały