SUPERPRZEPIS

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

  • 1
  • Katarzyna J.
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią- doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Warto ją przygotować.

Składniki:

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

 

  • 500g karkówki bez kości,
  • 1kg dyni,
  • 1 płaska łyżka tymianku,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 100 ml oleju,

Sposób przygotowania:

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią

Przygotowanie mięsa

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią
Mięso porcjuje i rozbijam cienko tłuczkiem.

Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem.

Przygotowanie dyni

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią
Dynię obieram. Miąższ dyni kroję w średnią kostkę.

Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję w kostkę.

Pieczenie

Tymiankowa karkówka pieczona z dynią
Mięso i dynię marynuję. Całość przekładam do rękawa i piekę.

Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce.

Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni.