lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Ucierane z morelami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na dzisiaj przygotowałam ucierane ciacho z morelami, robiłam je koło 25 minut z pokrojeniem moreli i zrobieniem kruszonki. Ciasto szybciutko się robi, nie potrzeba miksera. Wystarczy łopatka lub łyżka.

Ucierane z morelami i kruszonką Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ucierane z morelami i kruszonką

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej

 

 

  • 2 x jogurt o maku Jabłkowo limetkowym ( 240 g mają razem)

 

  • 10 dag ksylitolu

 

  • ½ szklanki oleju

 

  • ½ łyżki proszku do pieczenia

Kruszonka:

 

 

  • 10 dag ksylitolu

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ucierane z morelami i kruszonką

Wykonanie ciasta ucieranego z morelami:

Do misy wsypujemy po kolei odmierzone składniki. Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę. Wbiłam jajo. Wsypałam ksylitol. Dodałam dwa jogurty o smaku jabłka i limetki. Na samym końcu wlałam olej. Składniki ucierałam ( mieszałam) łopatką. Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki). Przełożyłam ciasto. Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło.

Wykonanie kruszonki:

Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę i ksylitol, dodałam pokrojoną margarynę i szybko zagniotłam kruszonkę. Posypałam na wierzchu ciasta ( wszystko się zmieściło). Wstawiłam do pieca na 180 stopni i piekłam 55 minut.

Ucierane z morelami i kruszonką
Najpierw wsypałam odmierzoną mąkę z proszkiem do pieczenia
Ucierane z morelami i kruszonką
Wsypałam ksylitol ( cukier brzozowy który jest dietetyczny
Ucierane z morelami i kruszonką
Wbiłam jajo i dodałam jogurt o smaku jabłka i limetki
Ucierane z morelami i kruszonką
Na samym końcu wlałam olej tak połowę szklanki
Ucierane z morelami i kruszonką
Formę tortowa 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia( dno i boki) Przełożyłam ciasto.
Ucierane z morelami i kruszonką
Pokroiłam w plasterki morele i poukładałam dosyć ścisło.
Ucierane z morelami i kruszonką
Do pojemniczka wsypałam odmierzoną mąkę i ksylitol, dodałam pokrojoną margarynę i szybko zagniotłam kruszonkę. Posypałam na wierzchu ciasta ( wszystko się zmieściło)