Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ucierany jabłecznik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto. Bardzo mięciutkie i pachnące cynamonem. Idealne z filiżanką aromatycznej herbaty. Ja uwielbiam gorące zaraz po upieczeniu. Polecam na podwieczorek.

Ucierany jabłecznik

Składniki:

Ucierany jabłecznik

Ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ucierany jabłecznik
1. Masło lub margarynę roztapiamy, przelewamy do miski i studzimy. Następnie wsypujemy oba cukry i ucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do utartych składników i dokładnie mieszamy.

2. Jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku.

3. Połowę ciasta wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie równomiernie wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem według uznania. Następnie na jabłka wykładamy pozostałe ciasto.

4. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Ciasto studzimy.

5. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tagi:

ciasto owoce