monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Udźce w marynacie z śmietany i koperku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna propozycja na środowy obiad:)

Udźce w marynacie z śmietany i koperku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udźce w marynacie z śmietany i koperku

 

  • 4 udźce z kurczaka- ok.500 g
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka przyprawy do grilla
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 2 gałązki koperku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Udźce w marynacie z śmietany i koperku
Mięso umyć,osuszyć. Oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Pomarańczę wyszorować,osuszyć i zetrzeć skórkę. Przełożyć do miski a następnie wcisnąć do niej sok z pomarańczy. Dodać przyprawę do grilla oraz śmietanę. Wymieszać. Opłukany i suchy koperek poobrywać z gałązek i drobno pokroić. Dodać do miski i wymieszać. Do marynaty włożyć mięso i dokładnie mięso pokryć marynatą. Przykryć folią i odłożyć na 20 godzin do lodówki. Na drugi dzień na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obtoczyć w mące,lekko mąkę docisnąć i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z obu strona na piękny rumiany kolor. Smacznego!
Udźce w marynacie z śmietany i koperku
do miski zetrzeć skórkę i dodać sok z pomarańczy
Udźce w marynacie z śmietany i koperku
dodać przyprawę oraz śmietanę wymieszać
Udźce w marynacie z śmietany i koperku
do marynaty włożyć mięso i odstawić do lodówki na 20 godzin