malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Udka w kurkumie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie udka mają fajny złoty kolor, dlatego elegancko się prezentują na stole, do tego świetnie smakują. Wytworzony sos podaję do polania ziemniaków, z którymi podaję udka.

Udka w kurkumie

Składniki:

Udka w kurkumie

 

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 3 listki laurowe,
  • kostka rosołowa,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %,
  • pęczek pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • łyżka kurkumy,
  • 1 szklanka mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Udka w kurkumie
Udka osuszamy i solimy, kurkumę łączymy z mąką, każde udko panierujemy i obsmażamy na chrupiąco na patelni. Do brytfanny wlewamy rozpuszczoną w 2 szklankach wody kostkę rosołową, dodajemy posiekaną cebulę, pietruszkę i czosnek oraz listki laurowe, gdy wszystko się zagotuje to dodajemy udka i pokrojoną w kostkę marechwkę. Dusimy około 40 min. pod koniec dodajemy śmietanę.