Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pikantna marynata sprawia, że mięso staje się wyraziste w smaku

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

Składniki:

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie

 

  • 4 szt udka z kurczaka,
  • 1/2 szkl sok z cytryny,
  • 6 ząbków czosnek,
  • 1 łyżka musztarda rosyjska,
  • 1 łyżka przyprawa uniwersalna
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka w pikantnej marynacie
 

Musztardę wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawą kucharek i pieprzem. Udka z kurczaka umyć, natrzeć marynatą, włożyć do miski, przykryć i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie mięso ułożyć na brytfannie, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 1 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą.