szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Udka kurczaka na słodko z sezamem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś lubi mięsa na słodko na pewno ten przepis przypadnie mu do gustu. Miodowo-czosnkowy kurczak i papryka z czerwoną cebulą i słodkim ananasem stanowi fajne połączenie.

Udka kurczaka na słodko z sezamem

Składniki:

Udka kurczaka na słodko z sezamem

Marynata do mięsa

  • 6-8 udek z kurczaka
  • 4 łyżki miodu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta chilli
  • 1/2 szkl. sezamu

Dodatki do mięsa

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka na słodko z sezamem
Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Dodać płynny miód, chilli, sól i olej.

Wszystko dokładnie wymieszać. W powstałej marynacie zanurzyć kurczaka i wstawić na ok. godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka kurczaka obtoczyć w sezamie i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

Polać pozostałą marynatą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. godzinę.

Papryki pokroić w paski, cebule w pół krążki, a ananasa na niewielkie kawałki. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na 15 minut przed końcem pieczenia kurczaka dodać do niego przygotowane warzywa z ananasem.

Delikatnie wymieszać.