Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do farszu można wykorzystać każdy gatunek mięsa gotowanego.

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

Składniki:

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy
  • 20-25 dag mięsa z rosołu
  • 1 marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dag wędzonego boczku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa maggi do smaku

Sposób przygotowania:

Uszka z gotowanym mięsem i marchewką
Gotowane mięso przemielić w maszynce, Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, zeszklić posiekaną cebulę, dodać zmielone mięso, utartą na tarce marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą maggi, wymieszać i chwilę podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce smalcu. Z mąki, ciepłej wody, oliwy i szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto jak na pierogi. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty o szerokości 3-4 cm. Na każdy kawałek ciasta łyżeczką nałożyć nadzienie, złożyć po przekątnej i zlepić brzegi. Włożyć do wrzącej osolonej wody, gotować około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.