Polpal

Polpal

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Vichyssoise

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Vichyssoise czyli zupa krem porowo ziemniaczana na zimno, szalenie prosta i nie z tej ziemi smaczna.

Vichyssoise Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Vichyssoise

 

  • 3 pory - tylko części białe i jasno zielone
  • 1 duża cebula słodka gatunku Walla Walla
  • 3 łyżki masła
  • nieco ponad 2 szklanki pokrojonych w cienkie plastry ziemniaków
  • 1 opakowanie bulionu drobiowego - 907 g
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie gęstej śmietany - 470 ml
  • szczypior

Sposób przygotowania:

Vichyssoise
Pory dobrze umyć pod bieżącą wodą i pokroić w drobne paski, cebulę obrać i też pokroić drobno. Masło roztopić w garnku, dodać pokrojone cebulę i pory i podsmażyć ok. 8 minut tak, żeby się cebula nie przyrumieniła. Następnie dodać bulion i ziemniaki, posolić i popieprzyć ale nie za dużo, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Zmiksować ręcznym mikserem lub ostrożnie w robocie kuchennym, schłodzić. Przed podaniem wmieszać delikatnie śmietanę, posypać drobno pokrojonym szczypiorem. Koniecznie podać z bagietką lub pajdą chleba francuskiego, zupełnie na zimno lub w temp. pokojowej. * oczywiście cebula może być zwykła albo słodka innego gatunku. **bulion oczywiście nie musi być kupny, ostatecznie może być woda.
Vichyssoise
Podstawowe składniki to pory, cebula i ziemniaki.
Vichyssoise
Najpierw podsmażyć pory i cebulę na maśle.
Vichyssoise
Dodać ziemniaki i bulion, gotować na małym ogniu 30 min.
Vichyssoise
Po ugotowaniu zmiksować, schłodzić i wmieszać śmietanę.