Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Żołądki w sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Żołądki z kurczaka gotowane w bulionie drobiowym, a następnie duszone z cebulką i czosnkiem w sosie, z dodatkiem masełka.

Żołądki w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Żołądki w sosie

 

Sposób przygotowania:

Żołądki w sosie
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Gotować ok. 1 godzinę, a następnie wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać do tego pokrojone żołądki, wymieszać, chwilę podsmażać. Do żołądków dodać zioła i przyprawy, oprószyć je mąką. Wymieszać. Wlać do nich pół szklanki zimnej wody, ponownie wymieszać. Wlać bulion, w którym gotowały się żołądki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć patelnię z ognia. Do żołądków dodać masło. Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.
Żołądki w sosie
Ugotowane w bulionie i pokrojone żołądki z kurczaka.
Żołądki w sosie
Pokrojona cebula i czosnek zeszklone na oleju.
Żołądki w sosie
Podsmażone żołądki z dodatkiem przypraw oprószone mąką.
Żołądki w sosie
Masło dodane do podduszonych w sosie żołądków.