bart3456

bart3456

Kuchcik
[Przepisów: 0]

Żółte kaszotto z marchewką i kurkumą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaszotto można podać jako dodatek od miesa czy ryby albo jako danie główne - wegetarianie sie ucieszą:-)

Żółte kaszotto z marchewką i kurkumą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Żółte kaszotto z marchewką i kurkumą

potrzebujemy

  • 1 szklankę kaszy pęczak (przepłukanego kilka razy w zimnej wodzie)
  • 2 szklanki wywaru drobiowego
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 por (biała dolna część) pokrojony w półplasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w kosteczkę
  • 3 łyżki masła
  • 1 marchewka (kilka pasków zrobionych obieraczką do ziemniaków - patrz zdjęcie)
  • 1 pęczek posiekanej drobno natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • odrobina oliwy do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Żółte kaszotto z marchewką i kurkumą
Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu - każdy kto potrafi zrobić jajecznice jest w stanie przygotować to proste kaszotto - bardzo ładnie wyglądające na talerzu. Pamiętajcie że jemy tez oczami.
Na łyżce masła i odrobinie oliwy, szklimy cebulę, dorzucamy pora a po chwili selera.
Kiedy warzywa delikatnie sie przesmażą dokładamy pęczak, smażymy około 5-10 minut.

ETAP 1:

Następnie podlewamy całość wywarem - stopniowo. Kiedy płyn sie wchłonie - kolejną porcję.
Dodajemy kurkumę i masło - mieszamy. Czas na paski marchewki - delikatny ogień pod patelnią i przykrywamy na 5 minut. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Żółte kaszotto z marchewką i kurkumą