Karolciaaa

Karolciaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 21]

Zapiekana zupa czekoladowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na przyjęcie dla dzieci, jak i deser czy słodki obiad w domu :)

Zapiekana zupa czekoladowa

Składniki:

Zapiekana zupa czekoladowa

 

  • 200 g ciemnej czekolady
  • 1 l mleka
  • 4 żółtka

 

  • KOKOSANKI:
  • 2 białka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Zapiekana zupa czekoladowa
ZUPA: Zagotować mleko i zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, ponownie podgrzewać do momentu uzyskania jednolitej masy. W osobną miskę wrzucić żółtka z 2 łyżkami wody, ubić w kąpieli wodnej, ale tak, żeby woda się nie zagotowała (trzeba uzyskać piankową konsystencję) , cały czas delikatnie mieszając wrzucić żółtka do czekolady, przelać zupę do filiżanek. KOKOSANKI: Ubić białka z solą. Pod koniec dodać cukier, ale wciąż mieszając drewnianą łyżką dodawać wiórki kokosowe i cukier puder. Gdy kokosanki będą gotowe utworzyć z nich na powierzchni zupy chmurki (po jednej w filiżance). Filiżanki z zupą włożyć do rozgrzanego pieca i poczekać, aż kokosanki będą złote. Podawać z listkiem mięty bezpośrednio po wyjęciu z pieca..

Tagi:

czekolada