kuuking

kuuking

Kucharz
[Przepisów: 0]

Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Anglicy mawiają: "Zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci wcale potrzebny."

Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką

Składniki:

Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką

 

  • 1kg jabłek
  • 100g rodzynek
  • 50g wiórków kokosowych
  • 100ml nalewki (malinowej, wiśniowej, w sumie to jaką macie pod ręką)
  • płat ciasta francuskiego
  • pół tabliczki białej czekolady
  • 250ml śmietany 36%
  • 2łyżki cukru pudru
  • pół tabliczki mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłka pod francuską pierzynką
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne.Kroimy w grubą kostkę. Rodzynki zalewamy gorącą wodą do namoczenia. Białą czekoladę kroimy drobno lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wrzucamy jabłka, odcedzone rodzynki, wiórki kokosowe, białą czekoladę i zalewamy nalewką. Wszystko mieszamy dokładnie i przekładamy do małych foremek do zapiekania. Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski i układamy na wierzchu jabłek, aby powstała piękna krateczka z ciasta. Całość wstawiamy do piekarnika na 180st. do momentu zabrązowienia się ciasta na wierzchu (około 15 minut). W tym czasie rozpuszczamy czekoladę mleczną w wodnej kąpieli. A śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Upieczone jabłka dekorujemy bitą śmietaną i płynną czekoladą.

Smacznego!