Dvd

Dvd

Szef Kuchni
[Przepisów: 73]

Zapiekane szparagi z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać z białym pieczywem.

Zapiekane szparagi z szynką

Składniki:

Zapiekane szparagi z szynką

 

  • 1 kg białych szparagów
  • łyżka masła do wysmarowania żaroodpornej formy
  • łyżka masła do przyrządzenia sosu
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 plasterki szynki "Babuni"
  • 5 łyżek startego sera typu Gouda
  • 2-3 łyżki bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Zapiekane szparagi z szynką
Szparagi umyć, oczyścić, obrać i ugotować pokrojone w kawałki (każda szparaga podzielona na trzy części). Po 15 min odcedzić i przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia. Masło przeznaczone do przygotowania sosu rozgrzać na patelni. Dodać mąkę i szybko rozprowadzić bulionem. Kiedy powstanie złota zasmażka dodać śmietanę. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do sosu dodać pokrojoną w paski szynkę i starty żółty ser. Powstałą masą polać szparagi. Całość włożyć do piekarnika i zapiekać około 15 min w temperaturze 180 st. C. Po wyjęciu ozdobić pietruszką lub koperkiem. Podawać z białym pieczywem.