alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dzisiaj polecam pyszną i pożywną zapiekankę. Do jej przygotowania użyłam ekologiczny makaron pszenno-razowy, który ma bardziej wyrazisty smak od tradycyjnego. Oraz wiosenny smakołyk, czyli szparagi.

Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami

Składniki:

Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z makaronem razowym i szparagami
Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty w osolonej wodzie. Wyjąć z wody przelać zimną wodą i odsączyć na sitku.

W wodzie, w której gotowały się szparagi ugotować makaron al dente. Przelać na sitko i odsączyć.

Pierś pokroić w kostkę doprawić pieprzem, solą morską prowansalską, wymieszać i odłożyć na pół godziny do lodówki. Podsmażyć na maśle klarowanym.

Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym.

Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą.

Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut.

Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla by ser lekko się zapiekł.