Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek...

Składniki:

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek...

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek...
Zaczynamy od pieczarek i cebuli które myjemy, siekamy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy cebulę, czosnek potem pieczarki, solimy, pieprzymy. Pieczarki dusimy, aż zmiękną. Następnie odparowujemy pieczarki z wody. Suche, przestygnięte pieczarki, miksujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Należy je odsączyć papierowym ręcznikiem, ponieważ puszczają dużo wody. Mozzarellę odsączamy z wody i kroimy w kostkę. Pieczarki, ziemniaki, mozzarellę, śmietanę, cebulę, mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, wylać do niego połączone składniki. Masło roztopione łączymy z płatkami kukurydzianymi. Następnie na masę w naczyniu żaroodpornym wysypujemy równomiernie płatki kukurydziane. Zapiekamy bez przykrycia przez 60-80 min. (w zależności od ziemniaków) w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli w produktach jest za dużo wody, trzeba zapiekać trochę dłużej.

Tagi:

sery ser