2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Zapiekanka ziemniaczana

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ziemniaki są tak uniwersalnym warzywem że pasują praktycznie do wszystkiego. Ta z mięsem i fetą to propozycja na szybki ciepły obiad

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana

 

  • 1 kg sałatkowych ziemniaków
  • ½ kg mięsa z kurczaka
  • 20 dag kiełbasy szynkowej
  • 2 duże garście świeżego szpinaku baby
  • 1 duża cebula
  • 25 dag sera fety
  • 3 jajka
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • Gałka muszkatołowa do smaku
  • Suszony rozmaryn do smaku
  • Sól ziołowa do smaku
  • Świeży rozmaryn do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana

ETAP 1:

Zapiekanka ziemniaczana
obrane ziemniaki płuczey i gotujemy w wodzie

Ziemniaki obrać ugotować prawie do miękkości.

ETAP 2:

Zapiekanka ziemniaczana
pokrojone mięso przesmażamy na oleju z cebulą i kiełbasą

Pokrojone mieso oprószamy przyprawą do kurczaka, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju razem z pokrojoną w kostkę cebulę dodajemy w trakcie oraz kiełbasę i szpinak, przesmażamy około 5 minut.

ETAP 3:

Zapiekanka ziemniaczana
jajka miksujemy ze s nmietanką doprawiamy dodajemy ser

Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawiamy gałką muszkatołową do smaku, solą ziołową oraz rozmarynem, na sam koniec dodajemy pokrojony lub rozdrobniony ser feta, mieszamy.

ETAP 4:

Zapiekanka ziemniaczana
zapiekankę układamy warstwami zalewamy masą i pieczemy

W formie ceramicznej, rozkładamy połowę pokrojonych na grube plastry ziemniaków, oprószamy je lekko rozmarynem.
Na ziemniaki wykładamy masę z mięsem i szpinakiem, przykrywamy resztą pokrojonych ziemniaków, zalewamy masą jajeczną z fetą. Pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku do momentu aż ser się zrumieni.
Podajemy po wyjęciu gorącą.