SUPERPRZEPIS

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem

  • 1
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem Więcej zdjęć (2)

To smaczna propozycja na makaron z brokułem i piersią z kurczaka - otulony pysznym sosem, który sprawia, że po zjedzeniu jednej porcji chce się jeszcze dokładkę.

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem

U mnie naczynie o wymiarach około 21x 28 cm:

  • 300g piersi z kurczaka
  • przyprawa uniwersalna
  • 250g makaronu penne/pióra
  • 200g różyczek brokuła

Sos:

Wierzch:

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • sól do osolenia wody

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem

Makaron i brokuł:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem
Brokuł ani makaron nie może być rozgotowany.

Makaron należy ugotować zgodnie ze wskazówkami z opakowania - skracając podany czas o 2 minuty. Natomiast różyczki brokuła zblanszować w osolonej wodzie.

Kurczak:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem
Kurczak powinien być delikatnie zarumirniony.

Kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością (do smaku) przyprawy uniwersalnej. Mięso smażyć na odrobinie rozgrzanego oleju, aż nabierze złotego koloru.

Sos:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem
Należy uważać, aby w sosie nie utworzyły się grudki.

Masło należy rozpuścić w małym garnuszku, a następnie energicznie mieszając - powoli wsypać mąkę. Mąka nie może się zezłocić. Całość zdjąć z palnika i stopniowo połączyć z mlekiem. Sos doprawić wg smaku i gotować do momentu zgęstnienia. Na końcu wymieszać z uprzednio startym serem. Konsystencja powinna być gładka i aksamitna.

Zapiekanka:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem
Nie należy żałować żółtego sera.

Makaron, kurczaka oraz różyczki brokuła należy przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie wymieszać. Całość zalać sosem, a wierzch obficie posypać bułką tartą i żółtym serem.

Pieczenie:

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem
Zapiekanka po odstaniu lepiej się kroi i nie rozpada.

Zapiekankę piec w mocno rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 minut w temperaturze 180-190 stopni. Przed krojeniem odczekać 5 minut i podawać posypaną natką pietruszki.