jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Zapiekanka prowansalska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zapiekane ziemniaki z nutką ziołowo-czosnkową

Zapiekanka prowansalska

Składniki:

Zapiekanka prowansalska

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka prowansalska
Ziemniaki podgotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić i pokroić w cienkie plastry.

Boczek  pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, a potem dodać cebulę, przyprawić szczyptą soli i pieprzu i zeszklić.

Ziemniaki, boczek i cebulę połączyć, przyprawić dobrze ziołami prowansalskimi oraz dodać rozgnieciony czosnek, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej.

Jajka rozmącić ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem,ziołami prowansalskimi i tak przygotowanym sosem zalać składniki w formie. Zapiekać pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180°C, a po ukończeniu czasu pieczenia zapiekankę posypać startym na tarce z małymi oczkami serem żółtym i zapiekać bez przykrycia do rozpuszczenia sera.

Tagi:

sery zioła ser