Zapiekanki wegetariańskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Te zapiekanki wegetariańskie bogate są w witaminy. Nie są tak kaloryczne jak kupne. Z tych składników wyjdzie porcja dla 4 osób.

Zapiekanki wegetariańskie

Składniki:

Zapiekanki wegetariańskie

 

  • 100 g sera mozzarella
  • 2 małe pomidory
  • 1/2 średniej zielonej papryki
  • 1/2 średniej żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • 1 bagietka francuska ( ok. 200 g)
  • 4 łyżki gęstego sosu pomidorowego lub łagodnego ketchupu

Sposób przygotowania:

Zapiekanki wegetariańskie
1. Dobrze rozgrzej opiekacz. Mozzarellę pokrój w cienkie plastry, a pomidory w kostkę. Oczyść z nasion paprykę i pokrój ją dość drobno. Obierz ze skórki czosnek i posiekaj lub przeciśnij przez praskę.Rozdrobnij liście bazylii.
2.Przekrój pieczywo wzdłuż na połówki, a każdą połówkę podziel na pół w poprzek. Ułóż kawałki bagietki na tacy opiekacza przekrojoną stroną do góry i opiekaj na złoty kolor.
3.Na każdym kawałku pieczywa rozprowadź równo po łyżce sosu pomidorowego i ułóż mozzarellę tak, by plasterki lekko na siebie zachodziły. Na wierzchu ułóż paprykę, pomidory, czosnek i bazylię.
4.Opiekaj zapiekanki przez kolejne kilka minut, aż ser się stopi i pojawią się na nim bąbelki, ale warzywa będą jeszcze chrupkie.

Tagi:

sery sosy ser