Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanki z pieczarkami inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczne i sycące zapiekanki w innej odsłonie.

Zapiekanki z pieczarkami inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanki z pieczarkami inaczej

 

  • 3 bułki
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 jajko gotowane na twardo
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
  • 5 dag żółtego sera startego na tarce
  • przyprawa do zup w płynie do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka surowe
  • 1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zapiekanki z pieczarkami inaczej
Bułki przekroić na pół i ze środka wydrążyć miąższ. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać posiekane pieczarki, podsmażyć, wsypać miąższ z bułek, wymieszać. Następnie dodać pokrojone w kostkę ugotowane jajko, szczypiorek, żółty ser, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do zup, wymieszać. Wydrążone bułki na moment zanurzyć w mleku, napełnić farszem, docisnąć, lekko spłaszczyć. Następnie zamoczyć w roztrzepanych jajkach wymieszanych z przyprawą uniwersalną i obtoczyć w bułce tartej. Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor. Rumiane osączyć na papierowym ręczniku. Podawać same lub z czerwonym barszczem.
Zapiekanki z pieczarkami inaczej
Z pieczarek i reszty składników przygotować farsz
Zapiekanki z pieczarkami inaczej
Wydrążone bułki na moment zamoczyć w mleku i napełnić farszem
Zapiekanki z pieczarkami inaczej
Zanużyć w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce tartej
Zapiekanki z pieczarkami inaczej
Na rozgrzanym oleju rumienić na złoty kolor