Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Zapiekanki hawajskie na waflach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

szybka, ciepła i smakowita przekąska

Zapiekanki hawajskie na waflach

Składniki:

Zapiekanki hawajskie na waflach

 

  • 6 wafli kukurydzianych extra cienkich Good Food
  • 6 plasterków szynki wędzonej, parzonej
  • 6 plastrów ananasa konserwowego
  • 6 plasterków sera żółtego, użyłam Edamskiego
  • przyprawa "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem" Kamis

 

  • dodatkowo: pomidorki koktajlowe, zielenina

Sposób przygotowania:

Zapiekanki hawajskie na waflach
Plastry ananasa trzeba dokładnie osączyć, najlepiej na ręczniku papierowym, żeby sok nie rozmiękczył wafli.Wafle ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym położyłam plasterek szynki - jeśli są duże to można je pokroić na paski i dopiero te ułożyć. Na szynce położyłam plaster ananasa i sera. Tak przygotowane kanapeczki wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C i zapiekałam przez kilka minut aż ser się rozpuścił. Po wyjęciu każdą zapiekankę oprószyłam szczyptą przyprawy Kamis "suszone pomidory z bazylią i czosnkiem". Do zapiekanek podałam pomidorki koktajlowe. Podajemy gorące.