jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zaplatane „mini” drożdżówki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 31

Pomimo, iż w cukierniach czy piekarniach możemy kupić różne rodzaje drożdżowych wypieków, te domowe zawsze smakują wyjątkowo!!! Dlatego często robię je moim dzieciom.

Zaplatane „mini”  drożdżówki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zaplatane „mini” drożdżówki

CIASTO

DODATKOWO

  • Około ¾ małego słoika marmolady wieloowocowej,
  • Jajko do smarowania

KRUSZONKA

  • Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki

Sposób przygotowania:

Zaplatane „mini” drożdżówki

ETAP 1

Zaplatane „mini”  drożdżówki
Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia

Przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego łyżkę cukru, rozkruszone drożdże oraz mąkę, tyle by przygotowany rozczyn przypominał konsystencja śmietanę. Gotowy odstawiamy do podrośnięcia.
Między czasie rozpuszczamy tłuszcz.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta poza tłuszczem.
Tłuszcz dodajemy na 5 minut przed końcem wyrabiania. Ciasto łącznie wyrabiamy około 15 minut. Gotowe powinno odchodzić od ręki. Kiedy takie właśnie jest odstawiamy je do wyrośnięcia –podwojenia swojej objętości (w ciepłe miejsce).

ETAP 2

Zaplatane „mini”  drożdżówki
Zapomocą mniejszego naczynia wycinamy koła

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebna jest szklanka oraz naczynie, kufel nieco od niej większe ( o około 1-1,5 cm). Od szklanki wycinamy podstawy naszych drożdżówek.

ETAP 3

Zaplatane „mini”  drożdżówki
Zapomocą większego naczynia wycinamy większe ramki

Wycięte podstawy przekładamy na przygotowaną blaszkę. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Następnie od większego naczynia wycinamy koła, w których szklanką robimy otwór.

ETAP 4

Zaplatane „mini”  drożdżówki
zaplecione większe ramki wykładamy na podstawy

Do naszych drożdżówek będziemy potrzebować uzyskane w ten sposób koła z otworem, które zawijamy w ósemkę. Ósemki składamy w połowie i układamy na wysmarowanych jajkiem podstawach. Powstałe bułki smarujemy jajkiem, napełniamy marmoladą i delikatnie posypujemy kruszonką. Dla urozmaicenia posypałam połowę, a połowę pozostawiałam tylko posmarowane jajkiem. Tak przygotowane drożdżówki pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.

ETAP 5

Zaplatane „mini”  drożdżówki
umieszczone w misce składniki kruszonki rozcieramy w palcach

KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka