SUPERPRZEPIS

Żeberka "miodzio"

  • 10
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Żeberka "miodzio" Więcej zdjęć (5)

Aromatyczne, smaczne i mięciutkie żeberka w marynacie z dodatkiem miodu, ketchupu i aromatycznych przypraw - po prostu "miodzio"!

Składniki:

Żeberka "miodzio"

 

  • Około kg żeberek
  • Sól i pieprz mielony do smaku
  • Olej do obsmażania
  • Pół szklanki piwa

 

  • Na marynatę:

 

  • 3 łyżki miodu ( u mnie akacjowy)
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki czosnku w granulkach
  • 0,5 łyżeczki chilli
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • Łyżka majeranku
  • Listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

 

Sposób przygotowania:

Żeberka "miodzio"
Mięso myję, dzielę na kawałki/paski osuszam. Następnie solę i posypuję pieprzem, i obsmażam z każdej strony na oleju. Zostawiam aby stygło.



W misce przygotowuje marynatę. Przekładam miód , ketchup, sos sojowy i dodaję przyprawy, ziele angielskie można utłuc w moździerzu , listek połamać. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.



Taką mieszanką zalewam jeszcze ciepłe żeberka, w rondlu w którym się smażyły, staram się aby były całe pokryte marynatą, zanim wystygną polewam co jakiś czas.



Po wystudzeniu nakrywam naczynie i wstawiam mięso na całą noc do lodówki.



Po tym czasie wstawiam na kuchenkę , rozgrzewam, jak zaczyna się gotować podlewam piwem, i duszę do miękkości, jakieś 2 godziny.


Żeberka "miodzio"
Mięso myję, dzielę na kawałki/paski osuszam. Następnie solę i posypuję pieprzem, i obsmażam z każdej strony na oleju. Zostawiam aby stygło.
Żeberka "miodzio"
W misce przygotowuje marynatę. Przekładam miód , ketchup, sos sojowy i dodaję przyprawy, ziele angielskie można utłuc w moździerzu , listek połamać. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Żeberka "miodzio"
Taką mieszanką zalewam jeszcze ciepłe żeberka, w rondlu w którym się smażyły, staram się aby były całe pokryte marynatą, zanim wystygną polewam co jakiś czas.
Żeberka "miodzio"
Po wystudzeniu nakrywam naczynie i wstawiam mięso na całą noc do lodówki. Po tym czasie wstawiam na kuchenkę , rozgrzewam, jak zaczyna się gotować podlewam piwem, i duszę do miękkości, jakieś 2 godziny.