reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Zielone kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

W ostatniej, bo sezon na świeży, prosto z krzaczka bób u mnie definitywnie się zakończył. Jeżeli macie jeszcze dostęp to polecam:)

Zielone kopytka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielone kopytka

 

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • Dodatkowo:

 

 

Sposób przygotowania:

Zielone kopytka
Bób gotujemy w wrzącej wodzie z szczyptą cukru i soli około 8-10 minut Ugotowany przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórek. Bób miksujemy blenderem - w/g upodobania, ja zrobiłam to niezbyt dokładnie, lubię czuć kawałki jarzyn:) Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy masę. Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, z ciasta formujemy wałek i kroimy małe kluseczki. Kluseczki wrzucamy na wrzącą , osoloną wodę i gotujemy około 1-2 minut. Bułkę tartą podprażamy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia.
Zielone kopytka
Etap 1Na stolnicę wysypujemy trochę mąki, z ciasta formujemy wałek i kroimy małe kluseczki.
Zielone kopytka
Etap 2Bułkę tartą podprażamy na suchej patelni, aż lekko zbrązowieje, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia.
Zielone kopytka
Etap 3Ciasto jest miękkie, ale nie dodawajcie więcej mąki, zrobią sie gumowate, a takie już nie będą smaczne.