Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Zdrowe przekąski GOOD FOOD

Zielony omlet rybny :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Fascynuje mnie sprawdzanie połączeń smakowych i wykorzystania produktów w niekonwencjonalny sposób.

Zielony omlet rybny : Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zielony omlet rybny :

 

  • 20 dag filetów rybnych ( bez skóry , o delikatnym smaku - użyłam soli )
  • 20 dag mrożonego szpinaku mielonego
  • 6 jajek
  • 4 wafle extra cienkie kukurydziane Good Food
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Zielony omlet rybny :
Rozmrożoną i osuszoną rybę , rozmrożony szpinak, pokruszone wafle , jajka , koper -zmiksować w malakserze . Dodać sól i pieprz . Dobrze wymieszać. Rozgrzać kwadratową patelnię do omletów i posmarować ją olejem. Wlać pierwszą warstwę omletu ( 1 łyżka wazowa nie pełna )- poruszając patelnią rozprowadzić po całej powierzchni . Gdy masa się zetnie zrolować za pomocą drewnianych łopatek i zostawić na końcu patelni . Na wolną powierzchnię wylać następną porcję masy omletowej . Gdy masa się zetnie ponownie całość zrolować . I tak postępować aż całość zostanie usmażona .Na patelnie wlać 2 łyżki oleju i przesunąć rulon omletu na skos . Podsmażyć przewracając delikatnie na druga stronę . Zsunąć na deskę do krojenia i pociąć na grube paski . Podawać z ostrymi sosami o orientalnych smakach ( podałam z sosem chilli z cytryną bo taki smak mi pasował ) . Inspiracją dla tego dania były japońskie omlety Tamagoyaki .
Zielony omlet rybny :
Zielony omlet rybny
Zielony omlet rybny :
Zielony omlet rybny